Notranji ples dualnosti


Notranji ples dualnosti

Nina, 08.05.2016

 

Notranji ples dualnosti

Ne vedel bi, kako se v strup preobrača
vse, kar srce si sladkega obeta;
mi ne bila bi vera v sebe vzeta,
ne bil viharjov nótranjih b’ igrača!

                                                               (F.Prešeren)

 

Zato, da se nekaj zgodi, potrebujemo tako plus kot minus. Ni energije, ni življenja in ni vesolja – brez združitve dveh kontrastov. Združitev kontrastov/ nasprotij sproži silo, ta pa povzroči energijsko reakcijo, ki poganja. Če se ne upiramo ideji, da je združitev dobra za nas, se spontano začne proces sprejemanja. Vsi premiki, vsakršno gibanje je posledica združitve kontrastov. Leva noga, desna noga, plus in minus, veselje in žalost … Če dovolimo, da se naravno združijo naša nasprotja, potem pride do pretoka in gibanja brez krivde, občutka slabe vesti, potrtosti ipd.  Ples dualnosti je sprejemanje.

Spočeti smo iz moške in ženske spolne celice, zato vsak od nas v sebi nosi skupek dveh povsem različnih energij. To srečanje moške in ženske energije v posamezniku sproži proces dualnosti. Dualnost smo sprejeli kot nekaj slabega, kot našo nepopolnost in bolečino. Dualnost dojemamo kot našo gensko napako in se z njo spopadamo. Bijemo boj sami s seboj in z ljudmi v svoji okolici.

V resnici je dualnost naš lastni motor za premikanje. Je naša naravna moč, ki nas spontano premika in ziblje. Dualnost moramo sprejeti kot našo celoto, našo popolnost in unikatnost.

Prezrcali samega sebe (svoje telo in um) v znak jin-jang. Vizualiziraj svoje dobre in slabe sile v sebi in jih postavi v ta znak resnice. Toliko časa opazuj dinamiko, ples in gibanje, da boš začutil to razumevanje naravnega in popolnega, kar je v tebi. Resnica je ta, da ne bi znali prepoznati sreče, če ne bi poznali tudi bolečine. Kontrast in dinamika te dualnosti nas razvijata. Sprejetje lastne dualne dinamike v nas samih je stanje ljubezni. Dokler ne izkusimo tega stanja, ne moremo poznati ljubezni. Ta preseže biološko in sociološko ljubezen, kot jo sicer poznamo. Ljubezen združuje sprejemanje, hvaležnost, ponižnost, veselje, totalnost.  Tvoja dualnost je tvoja popolnost. Totalno sprejemanje samega sebe je čista ljubezen in prebuditev.

Sprejemanje odločitev generira notranji boj med vsaj dvema silama v nas samih. Nasilno sprejemati odločitev je  grob poseg v naravno dinamiko. Dovolimo si opazovati pretakanje energij v nas samih in naša reakcija na situacijo se bo zgodila spontano, brez špekuliranja.

Odnosi, ki jih imamo, so samo skupek pogojev in nič drugega. Pogojujemo vse. Partnerja, otroke, prijatelje. Pogojevanje  nas  sili v kompromise, ki so skupek/seštevek naših vsakodnevnih odločitev in  grobo posegajo v naravno dinamiko lastne dualnosti, v  naš  notranji ples.

Opazuj svoje življenje in ugotovil boš, da te okolica kar naprej pogojuje in kar naprej izsiljuje z raznoraznimi odločitvami. Neprestano  biješ notranji boj. Deluješ pod pritiskom. In ta isti pritisk tudi sam vršiš nad drugimi.

Vsi smo enako ujeti v medsebojna pogojevanja. A vsako živo bitje ima pravico do svojega osebnega prostora. Pusti sebi in partnerju prostor, opazuj srečo svobodnega in radovednega otroka ali iskrenost prijateljstva.

Z opazovanjem (in nevmešavanjem) dovolimo, da se med silami zgodi ples. To prepletanje ustvarja naše delovanje. Bolj ko zaupamo sami sebi in notranjemu plesu naše lastne dualnosti/ dvojnosti, bolj intenzivno začnemo čutiti samega sebe.

Dovolimo lastnemu telesu, da se poveže z dušo in ustvarimo ljubeč prostor, da se duša lahko dotakne fizičnega. Ne posegajmo v ta naravni proces. Vedno bo dovolj hiter in odziven, samo zaupati mu moramo. Dovolimo dualnosti, da se naravno odziva na življenjske situacije.

Notranji ples dualnosti ustvarja naše odločitve, ki to več niso.

Nina

 

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja