Rapé, hape, hapi, rapay


Kaj je Rapé?

 

Rapé (hape, hapi, rapay) je mešanica fino mletih pepelov iz lubja različnih dreves ter posušenih listov in zelišč iz Amazonije v Južni Ameriki.

Uporablja se ga tako, da se ga vpihne v nos s posebno cevko, ki se imenuje tepi ali kuripe.

Po šamanskem izročilu se rapé uporablja že več tisoč let. Je zelo učinkovito sredstvo, ki povečuje prisotnosti energij v fizičnem telesu. Umirja um, odstranjuje neželene energije in nas osvobaja lastnih mentalnih navlak. Odpravlja duševno zmedo in transformira  negativne misli. Rapé prerazporedi in uravna energijske kanale, razstruplja fizično telo, odpira tretje oko, krepi intuicijo in povezanost samim s seboj. Širi zavedanje, nas uči bivanja v zdajšnjem trenutku in nas poveže z božanskim.

Rapé so uporabljale že stare civilizacije Južne Amerike. V njihovih zapisih zasledimo, da so ga uporabljali za ceramonialne obrede ter za “čiščenje glave”.

Postopek za ustvarjanja rapéja je kompleksen in občutljiv. Rapé pripravljajo šamani iz avtohtonih plemen Amazonskih gozdov Brazilije, Peruja, Ekvadorja in Kolumbije. Skrivnosti, povezane s pripravo, se prenašajo s tradicijo plemen kot so: Yawanawa, Katukina, Kaxinawa, Kuntinawa, Nukini, Shanenawa idr.

Obstaja veliko različnih vrst rapéjev. Vsak izmed njih ima svojo lastno energijsko vibracijo, vonj, okus in edinstven učinek na fizično telo, um in energijsko polje. Sestavine rapéja so že posajene s tem namenom, da postanejo medicina. Njihova priprava vedno poteka v ceramoniji, ki traja nepretrgoma več dni in noči. Rapé je lahko odličen pripomoček in učitelj na poti vase. Če se iskreno povežemo z njim, nas lahko pripelje do novih spoznanj in uvidov. Izdatno nam pomaga pri lastnih procesih samospoznavanja. Ima vse lastnosti dobrega učitelja, ki nas uči ljubiti življenje.

Veliko vlogo pri uporabi rapéja igra namen, zato je zavestna uporaba še toliko bolj pomembna. Zelo primerna uporaba rapéja je obredna; z jasnim namenom, pred meditacijo. Ko odmirjaš rapé zase ali za drugega, se lahko zaveš, kako je nastal, in se zahvališ vsem, ki so ga ustvarili v vsej svoji veličini.

Vpihuje se ga najprej v levo, nato v desno nosnico. Ob vsakem vpihu se jasno izrazi namen. Tudi to, kako ga vpihnemo ima po izročilu avtohtonih plemen prav poseben pomen. Način vpihovanja so poimenovali po živalih, kot so npr. jelen, sokol, …

Vpih je lahko:
– kratek in močan, s tem se prebudiš in postaneš prisoten,
– dolg in močan – za očiščenje uma in duha,
– dolg, ki se prične počasi in na koncu postane močnejši – ta je primeren za meditacijo in za obrede.

Učinek rapéja je takojšen in prepričljiv. V hipu začutiš topel val energije v sinusih in glavi. Ta občutek se zatem prenese po celotnem telesu. Njegovo prisotnost jasno začutiš tudi v svoji energiji. Energijska telesa in fizično telo se začnejo čistiti, zato se lahko pojavi povečano solzenje oči.

V Zavedanju uporabljava različne rapéje. V meditacijah in terapijah nama služi kot prvovrstno orodje. Vsi rapéji, ki jih upoprabljava, so narejeni po starodavnih načinih priprave in izvirajo iz avtohtonih plemen Amazonke.

Zavestna uporaba rapéja te v vsakodnevnem življenju drži v povezavi s sabo in trenutkom bivanja. Občutki so neprecenjivi, energije zelo močne. Tvoje meditacije in življenje dobijo nov, globlji pomen. 

če te je rapé pritegnil in želiš še več informacij, nama piši

  Ime in priimek*

  e-poštni naslov*

  Zanima me

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Oddaj komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja