Stara cesta 2, Vrhnika
041 / 445-015

Piškotki

Uporaba in hranjenje spletnih piškotkov

PiškotkiO piškotkih:

Piškotke spletne strani zavedanje.si uporabljajo z namenom boljše funkcionalnosti in delovanja. Z uporabo piškotkov ti lahko nudim bistveno boljšo, sodobno stran, ki se prilagaja tebi, uporabniku. Brez uporabe piškotkov ti tega ne morem nuditi.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih spletna stran shrani v tvoj računalnik, vanje pa vpiše podatke kot so datum in čas obiska, kaj si si nazadnje ogledoval-a, … S piškotki postane moja spetna stran bolj prijazna do tebe – uporabnika, te prepozna ob ponovnem obisku, ti pove kaj si si ogledoval-a prejšnjič in podobno.

Celoten splet deluje s pomočjo piškotkov že skoraj od samega nastanka. Nič novega se ni zgodilo v uporabi piškotkov razen tega, da smo te ponudniki spletnih strani po zakonu (ZEKom-1) od 15.06.2013 dalje dolžni obvestiti o tem, katere piškotke uporabljamo, zakaj in kdo ima dostop do vsebine le-teh.

Poznamo več vrst piškotkov:

Nujno potrebni piškotki za delovanje strani – rabimo jih za optimalno delovanje spletnih strani. Ne beležijo nobenih tvojih osebnih podatkov

Piškotki za uporabnost – z njimi si lahko stran zapomni tvoje nastavitve npr. velikost besedila za prikaz, lahko si zapomni katere stvari smo ti že prikazali, na katera vprašanja si že odgovoril-a, … da te ne sprašujemo enih in istih stvari ob vsakem tvojem obisku.

Piškotki za usmerjanje – z njimi te lahko povežemo s tvojim računom pri Facebooku, Twitterju, …, se te spomnimo ob naslednjem obisku, ter pomagamo oglasnim sporočilom (če jih naša stran vsebuje), da ti prikažejo pravilno vsebino, ki je namenjena prav tebi.

Katere piškotke uporabljam in zakaj:

:: zavedanje.si (nujno potrebni piškotkiza optoimalno delovanje spletnih strani)

  • cookieguard_allowedCookies – Zapomni si nastavitev strinjanja z našimi pikotki :: 1 leto
  • wordpress* in wp-setings* – Sistemski piškotki sistema WordPress :: do zaprtja brskalnika

:: Google Analytics (statistika obiskov spletne strani)

  • __utma – Statistika obiskov spletne strani :: 2 leti
  • __utmb – Statistika obiskov spletne strani :: 30 minut
  • __utmc – Statistika obiskov spletne strani :: do zaprtja brskalnika
  • __utmz – Statistika obiskov spletne strani :: 6 mesecev

Onemogočanje piškotkov:

Piškotke lahko onemogočiš / izbrišeš sam-a v svojem spletnem pregledovalniku, če to želiš. Pripravil sem ti seznam pregledovalnikov in njihovih nastavitev:

Vedi, da če to storiš spletna stran ne bo delovala optimalno.

Ob pregledovanju spletne vsebine zavedanje.si ti želim zanimivo izkušnjo. Za več informacij me lahko kontaktiraš.

Matjaž